Tips & Råd från skicklig plåtslagare

Är du i behov av att anlita en erfaren plåtslagare i Gävleborgs län för allehanda plåtslageri? Ska du kanske bygga nytt eller renovera en redan befintlig fastighet? Då har du kommit rätt. Vi är ett lokalt plåtslageri som tar oss an plåtslagararbeten i länet.

I den här artikeln kommer vi att bjuda dig på tips och råd från oss om vad du ska tänka på när du behöver få ett plåtarbete utfört hos dig. Några av de viktigaste sakerna att göra är:

  • Konkretisera och gå igenom allt du vill ha hjälp med
  • Skriva ned krav och önskemål om utseende, funktionalitet eller pris
  • Välja material eller be om hjälp att välja rätt material och färg
  • Ansöka om bygglov
  • Glöm inte ROT-avdraget

Skapa en planering

Även om du själv som fastighetsägare inte vill lägga ditt eget plåttak utan har tänkt att anlita våra plåtslagare i Bollnäs, Edsbyn eller Alfta så behöver du skapa en planering. I den ingår det att tänka över när du vill att arbetet ska utföras och om du har några krav kring när det måste vara färdigt. Du behöver också ta reda på ungefärlig storlek på taket samt hur du vill att det ska se ut. Idag finns det många olika plåttak, eller plåtprofiler, att välja bland.


Viktigt att tänka på när du ta hjälp av en plåtslagare i Bollnäs

Det är viktigt att tänk efter om du även vill ha hjälp med att montera hängrännor, snörasskydd eller liknande när vi ändå är där och utför takarbetet. Om du dessutom har tänkt att helt byta takbeläggning, exempelvis genom att byta ut tegel mot plåt, bör du kontakta din kommuns stadsbyggnadskontor. Det då ett förändrat utseende på ett tak kan kräva bygglov. Det är bra om du som kund har förberett och tänkt över allt det när du kontaktar oss. Vi kan självklart hjälpa till att ge tips och råd gällande de flesta av dessa frågor.

Olika typer av plåtslageri

Går du i tankarna att anlita exempelvis plåtslagare i Alfta eller i andra delar av Gävleborgs län kanske du undrar vad en plåtslagare kan utföra för typer av arbeten. Vanliga arbeten är att lägga plåttak i olika former och designer, forma plåt efter en skorsten, samt att bereda och forma plåt till exempelvis tak, hängrännor, fönsterbleck och liknande. Underhåll av plåtarbeten och målning av dessa, rengöring av tak och att skotta tak är också arbetsuppgifter som är vanliga. Du kan därför kontakta en plåtslagare för att få en mängd arbeten utförda.


Ett råd från oss är därför att samla utbyte av plåttak, fönsterbleck, regnvattensystem och liknande och genomföra på en och samma gång. Du är då garanterad att få en likartad design och samma färg på alla dessa arbeten. Det gör att din fastighet får ett rejält ansiktslyft. Det är alltid bra att rådfråga din plåtslagare när denne gör ett hembesök hos dig. Ofta ser plåtslagaren saker som kan behöva förbättras och som du kanske inte har lagt märke till, som du kan få hjälp med av dem.

Underhåll, renovering och ROT-avdrag

När din fastighet har fått ett nytt tak, eller när du har fått annat plåtslageriarbete utfört, är det bra att direkt göra upp en plan för underhållet. Önskar du exempelvis att plåtslagaren kommer hem och utför underhåll och renovering med jämna mellanrum för att öka plåtslageriets livslängd? Har lång tid gått sedan ett plåttak lades kan exempelvis målning av plåttaket behövas göras. Glöm inte heller att kontrollera om du är berättigad till ROT-avdrag. ROT-avdraget kan minska arbetskostnaden för dig med upp till 50 000 kronor per kalenderår.


Välkommen att kontakta dina lokala plåtslagare

Bor du i Gävleborg och behöver hjälp med ett plåtjobb? Då har du hittat rätt! Våra plåtslagare med utgångspunkt i Bollnäs finns här för dig. Allt du behöver göra är att kontakta oss, sen löser vi resten!