En komplett guide om plåttak (kostnad, regler, tips)

Att välja plåttak i Bollnäs har många fördelar. Tak som är gjorda utav plåt väger mindre än tak gjorda av exempelvis tegel och är dessutom så gott som underhållsfria. Plåtens hala yta gör att snö lätt halkar av, vilket gör denna typ av tak väldigt passade till den svenska klimatet.

Plåttak finns i många olika utföranden vilket gör att det finns ett plåttak till i stort sett alla hustyper. Utöver den klassiska pannplåten finns det även tegelliknande modeller för de som tycker om estetiken av tegel men vill ha plåttakets fördelar. Plåttak är mycket tåliga och kan inte frysa eller vittra sönder.


Kostnad av plåttak med oss plåtslagare i Bollnäs?

Att lägga nytt tak på din fastighet är något som kan göra att dess värde på bostadsmarknaden ökar. Priset på ett nytt tak beror på ett antal faktorer såsom material, storlek på taket, arbetskostnader med mera. Arbetskostnaderna för renovering av tak täcks av ROT-avdraget. Det innebär att du kan få som mest 30 % avdrag på arbetskostnaderna. ROT-avdraget kan nyttjas av dig som äger fastigheten och som bor där på hel- eller deltid. För mer information kring ROT-avdraget vänd dig till Skatteverkets hemsida eller kontakta oss.


Andra faktorer som kan påverka priset på plåttak i Bollnäs är underlagets skick. Det är inte ovanligt att underlagstaket är i dåligt skick och måste bytas ut eller lagas. Om så är fallet innebär detta självklart en extra kostnad. Slutligen är projektets komplexitet även en viktig faktor. Det som menas med komplexitet är bland annat takets utformning. Inom detta räknas allt från lutning, beslag och olika genomföringar. Materialvalet spelar även stor roll då koppar- och zinkplåt är svårare att lägga och kan kräva specialkompetens. Boka ett kostnadsfritt hembesök idag så kan vi svara på alla dina frågor.

Takomläggning - råd och tips

Vid renovering av tak krävs det specifika kompetenser från takläggare, plåtslagare och snickare. I och med plåttakets popularitet finns det idag olika varianter av material och genomförande. Rådfråga gärna experter om just dina behov. Snön rasar lätt från ett plåttak, vilket är positivt. Det är dock viktigt att skaffa snörasskydd ovanför dörrarna eftersom snö enkelt kan rasas ned och leda till skador. På grund av dessa anledningar är det mycket viktigt att rådfråga experter om just dina behov.


Som tidigare nämnt är det inte ovanligt att komplikationer upptäcks vid installationens gång. Detta kan innebära potentiella extra kostnader för dig, men även förseningar i tidsplanen. Det är därför bra att tänka på möjliga komplikationer från början vid planeringen av din takomläggning. Själva takläggning tar inte särskilt lång tid, vanligtvis fyra till sex veckor, men god planering är alltid grunden till ett lyckat genomförande. Så vid planeringen av takläggningen är det viktigt att du funderar på följande två frågor: hur vill du att det ska se ut? hur mycket får det kosta?

Tips vid takomläggning

Genom att ha en öppen dialog med din potentiella takläggare om dina behov och din budget kan du komma fram till den bästa möjliga lösningen för just din takomläggning. Att lägga nytt tak behöver inte vara komplicerat. Med rätt samarbetspartner är omläggning av tak smärtfria och effektiva. För att inte tala om en god investering. Genom att lägga om taket ser du till att ditt hus har de absolut bästa förutsättningar mot ruggigt väder och andra påfrestningar. Nytt tak ger fastigheten även ett visuellt lyft vilket kan öka dess värde på bostadsmarknaden.

Välkommen att kontakta oss!


Välkommen att kontakta dina lokala plåtslagare

Bor du i Gävleborg och behöver hjälp med ett plåtjobb? Då har du hittat rätt! Våra plåtslagare med utgångspunkt i Bollnäs finns här för dig. Allt du behöver göra är att kontakta oss, sen löser vi resten!